lunes, 10 de junio de 2013

EL MUSSOL QUE NO VOLIA CANTAR

Mireu com fem el mussol!!! Aquest mussol no volia cantar ni sol, ni dos, ni tres...






MIDA DELS MUSSOLS

Com que vam pensar que seria molt difícil poder tenir un mussol a l'aula per veure com són, vam elaborar uns mussols de mida real de les quatre espècies que hem après: el duc, el mussol banyut, l'òliba i el mussol comú.
Vam poder veure que el Duc és el més llarg i mesura 75cm, després ve el mussol banyut, amb 40cm; l'òliba amb 35cm i el mussol comú amb 35cm.
En gran grup vam mesurar els quatre mussols en un paper d'envelar i amb l'ajuda d'un regle. Després, ens vam organitzar en grups i el vam dibuixar i pintar.
Finalment, els vam penjar a l'aula perquè els poguéssim veure sempre que volguéssim. 


lunes, 27 de mayo de 2013

QUÈ SABEM, QUÈ VOLEM SABER?

Tot i que fa dies que hem començat el projecte, me n'havia oblidat de fer l'entrada d'unes de les primeres sessions, on els infants van explicar què sabien sobre els mussols i què en volien aprendre.
Aquí teniu els seus coneixements i els seus interessos.

QUÈ EN SABEM?
- Dormen de dia (Noemí) i volen de nit (Gerard).
- Tenen els ulls grans (Aiona) i oberts (Noemí).
- Agafen els caus que troben als arbres (Guifré).
- Tenen un nas -bec- (Aleix).
- Tenen les plomes de color marró i blanc (Blai).

QUÈ VOLEM SABER?
- Per què tenen els ulls tan grans? (Daniela)
- Per què volen a la nit? (Aiona)
- Per què tenen bec? (Joel)
- Si dormen al matí (Gerard)
- Per què tenen les plomes marró i blanc i perquè tenen el bec punxegut? (Blai)
- Tenen potes? (Guifré)

domingo, 12 de mayo de 2013

TIPUS DE MUSSOLS

Ens hem après quatre tipus de mussols: el duc, l'òliba, el mussol comú i el mussol banyut. Mirant les quatre imatges vam dir semblances i diferències de cada un i vam explicar les característiques generals que tenen tots els mussols: cacen de nit i ho fan amb molt de silenci, dormen de dia, què mengen, on viuen...

DUC

MUSSOL COMÚ
MUSSOL BANYUT

ÒLIBA

EL MUSSOL

Acabat el projecte dels oficis, que, per cert, vull agrair a tots i cadascun dels familiars que heu vingut a explicar-nos el vostre ofici: MOLTES GRÀCIES, sense vosaltres el projecte no hagués estat igual!!!; ara toca començar-ne un de nou.

El projecte que tenim per aquest tercer, i últim trimestre, és el projecte d'una au. El primer dia, vam ensenyar diferents imatges d'aus per tal que els infants després en triessin una: el pingüí, l'àguila, el mussol, el colom, el flamenc, l'estruç... Vam fer les votacions i l'au més votada va ser el mussol, així que ens hem posat a treballar diferents aspectes dels mussols.

Si des de casa voleu contribuir amb aportació de material, podeu portar llibres, joguines... que tinguin a veure amb el mussol.

miércoles, 24 de abril de 2013

BOMBERS

El dia que vam fer l'excursió a Púbol, i aprofitant que estàvem treballant el projecte dels oficis, vam anar al Parc de Bombers de La Pera.
Els bombers ens van explicar moltes coses del seu ofici: ens van ensenyar el camió, les diferents peces de roba que s'han de posar segons a quin lloc han d'anar a treballar: a dins d'una casa, en una muntanya...
Ens van deixar pujar un per un al camió i vam poder escoltar la sirena.
Finalment, ens van ensenyar un vídeo d'uns nens i ens van dir que el telèfon d'emergències on hem de trucar, si algun dia ens passa alguna cosa, és el 112.

Moltes gràcies als bombers de la Pera per ensenyar-nos tan bé el seu ofici!!!


martes, 23 de abril de 2013

TURISME I TRACTORS

El dijous dia 4 d'abril vam fer l'última sessió del projecte dels oficis, amb la visita dels pares de'n Pol.
L'Olga, la mare de'n Pol, ens va explicar la seva feina: ella es dedica al turisme i s'encarrega d'explicar a la gent que vol visitar l'Alt Empordà, totes aquelles coses que poden anar a veure.
Ens va ensenyar el mapa de l'Alt Empordà i els llocs més emblemàtics, ens va passar una projecció de fotografies de llocs de l'Alt Empordà i de la seva feina i, finalment, ens va passar un vídeo molt bonic. Si el voleu tornar a veure, podeu visitar la pàgina http://www.empordaturisme.com/Default.htm

El pare de'n Pol, en Jordi, per altra banda ens va ensenyar el tractor que té. Ens va dir que en té uns quants i la seva feina consisteix en anar amb els tractors allà on la gent necessita fer un forat, treure terra...
Per tal que ho poguéssim veure millor, vam anar al terreny del costat de l'escola i ens va fer una demostració.


Moltes gràcies Jordi i Olga per la vostra visita!!! Ens ha encantat conèixer els vostres oficis. 



miércoles, 3 de abril de 2013

ELECTRICISTA

El dijous 21 de març van venir els pares de la Raquel, en Samuel i la Noemí a explicar-nos l'ofici de'n Manolo: electricista.
Ens va ensenyar tot el material amb què treballa: la caixa d'eines, els interruptors, els cables, els endolls... i ens va anar ensenyant com es construeix un circuit per fer que un timbre soni i una llum s'encengui.
Quan va tenir el circuit acabat, ens vam posar en una fila i vam anar tocant el timbre i encenent la llum. Ens va agradar molt veure tot el procès de cables i connexions que s'han de fer!!!

Després ens va ensenyar a construir un quadrat amb quatre pals de ferro i soldant les cantonades. Vam poder veure com amb el foc i una mena de cola, el ferro queda molt i molt enganxat. I, després, per poder-lo tocar, l'hem de posar a sota d'aigua ben freda per tal que es refredi, perquè sinó ens cremaríem les mans.

Per últim, la Noemí ens va repartir uns prismàtics que van elaborar amb material que fa servir en Manolo a la seva feina: tubs, cinta, corda...

Moltes gràcies per venir a ensenyar-nos el vostre ofici i passar una tarda tan entretinguda!!!


lunes, 1 de abril de 2013

DAVID EL MAG

El dijous 14 de març, com per art de màgia, va aparèixer a la classe un noi que es diu David i que, segons ens va explicar, és mag. Si voleu visitar la seva pàgina web i veure tot el que fa podeu entrar aquí.
Trucs i més trucs que ens van deixar bocabadats durant una hora.
Millor mireu les imatges. Quines carones d'il·lusió...

Moltes gràcies David per fer-nos passar una tarda tan màgica!!!
Segur que no ho oblidaran mai!!!


COSTURERA

El dimecres dia 13 de març va venir la Fatima, la mare de'n Nabil a explicar-nos una afició que té i que està començant a aprendre: la costura.
Ens va ensenyar, amb un retall de roba, com es cus amb el fil i l'agulla i després, amb l'ajuda de la Nuri, vam fer un patró d'uns pantalons.
Finalment, per practicar una mica nosaltres amb l'ofici, ens vam cosir unes medalles amb un fil de llana.

Moltes gràcies, Fatima per venir a ensenyar-nos a cosir!!!


SUBMARINISTA I MARINER

Divendres 8 de març van venir els pares de'n Blai a explicar-nos l'ofici del pare; treballa de mariner, fent el manteniment de les barques i del port, i també fa submarinisme.
Primer, en Xevi ens va ensenyar unes imatges del lloc on treballa: el port de l'Estartit. Ens va ensenyar les Illes Medes, les barques que hi ha al port... i ens va dir que ell treballava tant a dins, com a fora de l'aigua. Per treballar dins l'aigua es necessita un equipament especial: vestit de neoprè, les ulleres, el tub, les aletes, una armilla... i ens va deixar provar-ho. Ens ho vam passar molt i molt bé caminant amb les aletes als peus, era molt difícil!!!
També ens va explicar que per agafar fort les barques, s'han de fer uns nusos específics.
Finalment, la Gemma ens va repartir un llibret amb coses del mar.

Moltes gràcies per venir a explicar-nos aquest ofici.
Ens ho vam passar molt bé!!!


FISIOTERAPEUTA

El dijous dia 7 de març va venir la Marta, la mare de'n Guifré, per explicar-nos el seu ofici: fisioterapeuta.
Ens va explicar què fa a la seva feina: ajuda a la gent a corregir la posició, fa massatges i tractaments per curar lesions, ajuda a la gent gran a fer moviments... i ens va ensenyar un esquelet amb tots els ossos del cos, que ens vam anar tocant per saber si nosaltres també teníem. Vam veure que hi ha ossos més fàcils de trobar i altres que costen més.

Després ens va ensenyar diferents materials que ella fa servir a la seva feina: peses, saquets, cintes per estirar i fer força, pilotes... Ens va ensenyar a embenar una cama i un braç i a anar amb crosses.
Per parelles, ens vam fer un massatge al peu amb una mica de crema, ens va deixar pujar a una pilota gegant i, finalment, vam repartir tot el material que tenia en tres racons i vam poder jugar una estoneta lliurement per cada un.

Ens ho vam passar genial remenant totes les "eines" de la Marta i fent-nos massatges.
Moltíssimes gràcies per venir a ensenyar-nos el teu ofici!!!




miércoles, 20 de marzo de 2013

GRANGER

El dilluns 4 d'abril, van venir els pares d'en Gerard per explicar-nos l'ofici que feia el seu pare: granger.
Els grangers treballen a les granges cuidant el bestiar. El pare d'en Gerard ens va dir que a la seva granja tenen vaques, porcs, gallines... i ens va portar un porquet petit perquè el poguéssim veure.
El vam deixar que anés per la classe però estava una mica espantat i s'amagava a sota la taula. Després el vam tornar a posar a dins de la gàbia i vam anar a veure el tractor.
El tractor estava aparcat a davant de l'escola i vam veure que era molt gros. La seva roda petita era més alta que nosaltres!!!
Vam poder pujar un per un a sobre del tractor i vam moure el volant, vam tocar la botzina, ens vam fer una foto...
Finalment, la Irene ens va repartir uns dibuixos d'uns tractors perquè pintéssim i ens poguéssim endur un record d'aquesta visita que tant ens va agradar.

Moltes gràcies a tots dos, ens ho vam passar molt i molt bé!!!



TALLER MECÀNIC I TREBALLADOR EMPRESA

El divendres 1 de març van venir els pares de l'Aleix a explicar-nos els seus oficis.
Primer va començar en Narcís, explicant que treballava en una empresa de Celrà que feia tot tipus de peces d'alumini, ferro, acer... Ens va explicar que al seu lloc de treball hi havia unes màquines molt i molt grosses i ens va ensenyar unes fotos.
Després ens va anar ensenyant algunes de les peces que hi fan i ens va dir que per saber si un material era ferro, havíem de posar-hi un imant: si l'imant s'enganxava, era ferro; si no s'enganxava, era qualsevol altre material; i ho vam provar amb diferents peces.
Finalment, ens va mostrar la roba que s'han de posar a l'empresa: unes ulleres per protegir els ulls, unes botes amb la punta molt dura per si els cau alguna peça al peu, uns protectors per les orelles...

La Sònia, quan va haver acabat en Narcís, ens va explicar el seu ofici: treballa portant els números del taller familiar. Ens va explicar en què consistia treballar en un taller mecànic i ens va ensenyar unes revistes amb imatges de cotxes.
Després ens va ensenyar algunes de les eines que feien servir i ens va deixar que manipuléssim una mica.
Finalment, ens va donar un cotxe per pintar i muntar i, un cop acabat, vam jugar una estona a l'estora de carreteres que tenim.

Ens va agradar molt passar una tarda amb vosaltres.
Moltes gràcies Narcís i Sònia!!!

domingo, 17 de marzo de 2013

COSTURERA

El dijous 28 de febrer va venir la mare de l'Aiona, l'Àngels.
Ens va venir a explicar un ofici que va aprendre amb la seva mare: costurera. Ens va explicar que quan era petita la seva mare sempre cosia i li va ensenyar moltes coses.
Ens va ensenyar que les costureres tenen un costurer, que és on guarden tots els estris que necessiten: la centímetre, el didal, les agulles, els fils, les tisores...
Després ens va ensenyar una sorpresa que ens havia preparat: uns ratolinets molt divertits amb una butxaca per posar-hi les dents quan ens caiguin i deixar-ho a prop del llit per quan passi el ratolí o els angelets.
Dies abans, els va fer escriure a cada nen el seu nom a la butxaca del ratolí i es va entretenir a cosir tots els noms per tal que mai s'esborressin.
Vam anar a la taula i vam farcir el ratolinet per què quedes ben omplert i rodonet. Després, els tornàvem a donar a l'Àngels, perquè ens els acabés de cosir.
Mentre la mare de l'Aiona ens anava cosint els ratolins, vam treure uns materials per poder cosir nosaltres: fils i boles per enfilar, una estructura amb claus per passar-hi el fil i unes formes de plàstic amb foradets per cosir-les.
Ens ho vam passar molt i molt bé. Mireu quins ratolins tan xulos que ens van quedar!!!

Moltes gràcies, Àngels!!!


martes, 5 de marzo de 2013

MECÀNIC DE BARQUES

El dijous dia 21 a la tarda, van venir els pares d'en Joan a explicar-nos l'ofici del seu pare, mecànic de barques. Per poder explicar millor la feina que fa, ens va portar una barca de veritat a davant de l'escola i vam poder pujar-hi.
El pare d'en Joan ens anava explicant coses sobre les barques, mentre els infants s'ho anaven mirant tot bocabadats. Ens va ensenyar el motor que té una barca, i ens va dir que no es podia mullar, perquè sinó tota la barca s'enfonsaria.
La mare de'n Joan ens va ensenyar la mànega que hi ha a la barca i ens la va deixar prémer un cop a cada un.
Després ens va ensenyar la caixa d'eines amb algunes de les eines que en Robert necessita per arreglar les barques.

Per últim, vam entrar a la classe i en Joan ens va repartir uns vaixells de paper que ens van fer un per cada un, i vam sortir una estona al pati a jugar amb ells.

Ens va agradar molt que vinguessin a l'escola i ens deixessin pujar en una barca.
Moltes gràcies Robert i Sandra!!!!


TREBALLADORA SOCIAL I CAP D'OBRA

El divendres dia 15 de febrer van venir a explicar-nos els oficis els pares de la Júlia i en Joel.
Primer, va començar la Meri i ens va explicar el seu ofici: treballadora social. Ens va explicar que les treballadores socials estan per ajudar a la gent, ens va dir que totes les persones, per ser felices, havíem de tenir una casa, roba per poder-nos abrigar, menjar, un hospital, una escola, diners... i que quan a alguna família els falta alguna d'aquestes coses, poden anar amb les treballadores socials a demanar ajuda.
Després vam fer un joc de rols amb uns quants alumnes que feien de treballadors socials i uns quants nens que feien veure que necessitaven alguna cosa i l'anaven a demanar. La Meri ens va ensenyar que, depenent què necessitàvem, havíem de trucar a un lloc o un altre: la Generalitat, Càrites...

Quan va arribar el torn del pare de la Júlia i en Joel, es va posar un casc al cap i una armilla reflectant. Ens va ensenyar unes imatges de ponts, carreteres, camins, senyals de trànsit... i ens va explicar que ell treballava fent i supervisant aquesta feina.
Després ens va demanar que cada un dibuixés una carretera, l'havia de dissenyar amb totes les senyals, amb ponts, amb les línies del terra... perquè llavors la construiríem.
Quan tothom la va haver acabat, ens va donar les ordres que havíem de fer per construir una carretera: uns nens feien el forat, els altres anaven a buscar les eines, uns altres col·locaven els senyals...

Ens va agradar molt conèixer aquestes dues feines, una mica difícils d'explicar a nens petits, però que vau aconseguir molt i molt bé.
Moltes gràcies!!!

martes, 19 de febrero de 2013

FEM DE PIZZERS

El dijous 7 de febrer el pare i la mare de la Martina i la Daniela van venir a l'escola a ensenyar-nos el seu ofici: pizzer.
A l'aula ens vam posar un barret de cuiner i un davantal que ja portàvem de casa i vam anar cap al menjador a treballar.
Primer, la Carme i en Pepe ens van posar una cançó italiana perquè l'escoltéssim i endevinéssim d'on era aquella cançó. Vam aprendre que els italians són els que mengen més pasta del món.
Després vam començar a fer la massa de la pizza, vam veure que només calen tres ingredients per fer-la: aigua, farina i llevat. El llevat serveix perquè la pasta s'infli quan la posem dins del forn.
Quan la massa va estar feta, la vam haver d'amassar molt bé fins que no se'ns enganxava a les mans. Si se'ns quedava enganxada, hi havíem d'afegir més farina.
Un cop feta, aquesta la vam retirar perquè els papes de la Martina i de la Daniela ens en van portar una de casa preparada que ja havia llevat. Cada un tenia una boleta de massa i l'havíem d'anar estirant i fent-li una forma rodona perquè seria la de la pizza.
Al final, només quedava afegir-hi els ingredients: una mica de tomata que vam repartir amb una cullera i després ingredients a triar entre: pastanaga, blat de moro, carbassó i formatge.
I ja estaven llestes per enfornar!!!

Ens va agradar molt i molt que vinguessin la Carme i en Pepe a ensenyar-nos a fer una pizza. Ens ho vam passar molt bé.
Moltes gràcies a tots dos!!!



martes, 29 de enero de 2013

US CONVIDEM...

Papes, mames, avis, àvies... us convidem a venir a la classe dels japonesos a explicar quin ofici feu. El projecte el duem a terme els dijous a la tarda i, en la mesura que pugueu, seria bo que vinguéssiu dins d'aquest horari, però no tenim cap inconvenient que vingueu als matins si us va millor.
A l'aula hi haurà una graella per poder apuntar quin dia i a quina hora podeu venir, per tal que les mestres puguem fer una bona planificació.
Segur que els vostres fills i filles estaran molt contents de tenir-vos a l'aula!!!

Moltes gràcies

CANÇÓ DELS OFICIS

Us deixem la cançó que cantem a cada inici de sessió.
Qué difícil és triar quin ofici volem fer....



ELS OFICIS



Després d'un projecte...n'arriba un altre!!! Durant aquest segon trimestre, treballarem el projecte dels oficis.
Durant la primera i la segona sessió vam estar parlant de què eren els oficis, de què treballaven els nostres pares, què volíem ser quan fòssim grans... i van sortir un munt de coses!!!

Què en sabem?
- Els mecànics han de portar una caixa d'eines. (Guifré)
- Els cotxes de policia han de portar una sirena. (Blai)
- Els metges han de portar un maletí. (Martina)
- Les senyoretes renyen els nens (Júlia) i fan classe (Gerard) i els fan treballar (Júlia).
- Els policies tenen una pistola petita i una de grossa, perquè amb el papa un dia vam anar a comprar un remolc i vam veure un policia.

Què volem saber?
- Si a la farmàcia tenen xarops (Martina)
- Si són les senyoretes les que compren els trencaclosques (Júlia)

De què treballen els nostres pares?
  • Martina i Daniela: la mama de monitora de menjador i el papa és pizzer.
  • Blai: el papa treballa amb les barques (L'Aiona hi afegeix que ella un dia hi va anar i el pare d'en Blai els va convidar a un gelat). La mama no ho sé.
  • Aleix: la meva mama treballa a l'Escala. Està al taller. El papa no me'n recordo.
  • Pol: la mama no ho sé i el papa tampoc. (En Gerard diu que es pensa que el pare d'en Pol és pescador)
  • Samuel, Noemí i Raquel: la mama fa de mestressa de casa i el papa no ho sabem.
  • Guifré: la mama és monitora de piscina i fisio i el papa és mecànic de barques.
  • Joan: la mama treballa a una botiga (La Daniela diu que treballa a "els barrils") i el papa treballa al port i arrecla els barcos.
  • Aiona: el papa fa papers i plàstics en una fàbrica de Girona i la mama neteja cases, que un dia quan estava malalta hi vaig anar.
  • Joel i Júlia: la mama ajuda a gent. Treballa a l'Ateneu i els dóna feina als joves. El papa fa de paleta.
  • Gerard: la mama fa de mestressa de casa i el papa treballa a la granja de ca l'àvia.
Què volem ser quan siguem grans? 
  • Martina: senyoreta
  • Daniela: metge de gossos
  • Blai: policia
  • Joan: cavaller
  • Aleix: policia
  • Pol: policia
  • Samuel: vull treballar amb els cavalls
  • Noemí: professora
  • Raquel: metge
  • Guifré: mecànic de barques
  • Aiona: metge
  • Júlia: professora
  • Joel: policia
  • Gerard: bomber
Ja ho veieu que a Viladamat no hi faltaran ni policies, ni mestres!!! :)